PROFESSZIONÁLIS ALLERGIA VIZSGÁLAT ELÉRHETŐ ÁRON - KIÉRTÉKELT EREDMÉNY KÉT MUNKANAPON BELÜL

Put az alternatív tartalmat here

Hívjon minket!

06-1/782-6774

06-30/434-1744

Allergia ambulancia >> Gyerekallargia (Ön itt áll)

Gyerekallergia

Klasszikus étel-allergia

Leggyakrabban gyermekkorban fordul elő, súlyos tüneteket produkálva. Gyerekkorban (különösen csecsemőkorban) 6-7 % is lehet az ételallergiások száma. Az ételallergia leggyakrabban veszélyeztetett korosztálya a csecsemők és a kisgyerekek.

gyerekallergia

Kiváltásáért azok a fehérjeallergének tehetők felelőssé, melyek ellenállnak a hőnek, savnak és fehérjebontó enzimeknek. Amit a mama megeszik (ugyan kis mértékben) átmegy az anyatejen keresztül a baba testébe és az allergiás alkatú babáknál hamar tünetek formájában jelenik meg az ételallergia. Különböző konyhatechnikai eljárásokkal a zöldségek allergénjeit el tudjuk távolítani, hőérzékenységük miatt. De egyéb élelmiszereknél nem befolyásolja, hogy az adott ételt nyersen, főzve, vagy előre elkészített módon fogyasztjuk.

Tej allergia

Legismertebb allergének:

  • állati tej
  • sajátságos fehérnye-test (kazein)
  • tojás fehérje, tojás sárgája,
  • citrusfélék
  • szója, zab.
  • eper, málna
  • mogyorófélék
  • lisztfélék, glutén
  • húsok, hal

Az étel allergia kialakulásának leggyakoribb okai:

  • az anyatejes táplálás idő előtti elhagyása,
  • az emésztőfunkció gyengesége,
  • a bélfal fokozott áteresztőképessége
  • a bélflóra egyensúlyának megbomlása,
  • immunológiai éretlenség, örökletes tényező,
  • az idegen fehérjék (tej, tojás, lisztfélék), valamint a "műételek" túl korai bevezetése,
  • hajlamosító tényező még az emésztőrendszer fertőzéses vagy a helytelen táplálásból eredő gyulladásos megbetegedése.
  • szervi rendellenesség

Súlyos bőr, gyomor-, bélrendszeri, illetve légzőszervi tüneteket okoznak:

  • hasfájás, hányás,
  • hasmenés,
  • haspuffadás,
  • csalánkiütés,
  • akár orrfolyás
  • a csecsemőkori krónikus középfülgyulladások leggyakoribb okozója is lehet a táplálékallergia,
  • bőrtünetek: egész testre kiterjedő száraz akár ekcémás bőr,
  • fontos tünet még a véres széklet,
  • de sokkos állapot is kialakulhat.

Nagyon fontos az ételek korhoz kötött, időben történő bevezetése. Ne siessük el az olyan ételek adását, amire a baba szervezete még nincsen felkészülve, mert a túl korai étel bevezetése akár allergiás reakciót is elindíthat a szervezetben, ami egyébként (ha korban, időben kapja a baba) nem okoz semmiféle panaszt.

Amennyiben a baba még szoptatás alatt kerül olyan kapcsolatba allergénnel, amit elég nehéz "kiszűrni" akkor az anya kísérleti jelleggel tudja megállapítani, hogy mit nem tud a baba megemészteni. De a szoptatás elhagyása semmilyen esetben nem célravezető! A hazai ajánlások 6 hónapos korig kizárólag az anyatejes táplálást részesítik előnyben. Amennyiben az anyatej mennyisége nem elegendő, kiegészítésként, még ha tünetmentes is a csecsemő, akkor is hypoallergén (HA - jelzésű) tápszerek adása javasolt! Ha igazolt a tejfehérje (kazein) érzékenység, akkor is kizárólag nem tejfehérje alap-összetételű tápszer adása szükséges.

Az ételek időben történő bevezetéséhez szükséges táblázatot letöltheti innen.

Jó hír viszont, hogy általában (90-95%-ban) 3 éves korra, az arra érzékeny babák tünetei megszűnnek, tehát a korai ételallergia kinőhető.

De sajnos az is előfordulhat, hogy később légzőszervi allergia esetleg asztma alakul ki. Nagyrészt a gyerekek ezt is kinövik, de vannak olyan allergének, amelyek egy életen át fennmaradó és időszakosan jelentkező allergia rohamokat váltanak ki. Ezek a tulajdonságok leggyakrabban apró magvas ételekre jellemzőek, mint például a mogyoró, dió, szezámmag, mandula, stb.

Fontos az étrendváltoztatás, az allergiás tünetek fennállásáig teljes megvonásos-diéta tartása szükséges! Semmilyen olyan élelmiszert vagy adalékanyagot nem lehet fogyasztani, ami a tüneteket kiváltotta. Legyünk körültekintőek, javasolt a frissen elkészített, tartósítószer-mentes élelmiszerek fogyasztása!

A gyerekek egészséges fejlődéséhez a megfelelő tápanyagbevitel elengedhetetlenül szükséges. A táplálék megvonás súlyos fejlődési rendellenességhez is vezethet! Ezért minden esetben meg kell próbálni az elhagyott étel visszapótlását. A tünetek megszűntével, gyermekorvos vagy allergológus-, gasztroenterológus szakorvos segítségével meg kell próbálni visszaépíteni az allergiát kiváltó élelmiszert vagy adalékanyagot az étrendbe, ezzel megelőzzük a további tünetek esteleges betegségek, hiányállapotok kialakulását.

A gyümölcsök kerülése is csak az allergiás tünetet okozó fajtára terjed ki! Figyelemmel kell kísérni az esetleges keresztallergiás reakciókat, amelyek, akár egy bizonyos pollen szórásával lehetnek összefüggésben. De a hasonlóság elvén (piros-piros gyümölcs) nem szabad megvonni az étrendből a nem allergizáló gyümölcsöt, mert ez vitaminhiány kialakulásához vezethet!

A zöldségek allergénjeit főzéssel könnyen eltávolíthatjuk, hiszen hőre érzékenységet mutatnak. De fokozottan kell figyelni a szárított leveskockákra, fűszerkeverékekre, mert ezek nem hőkezelés által lettek tartósítva, hanem szárított formában és ezáltal, allergizáló tulajdonságuk továbbra is megmarad.

Pollen-étel keresztallergia táblázat letölthető innen.

Fontos teendő még a bélflóra egyensúlyának megfelelő fenntartása vagy helyreállítása. Immunterápiával is segíthetik a súlyos élelmiszerallergia kezelését. Vannak olyan bélbaktériumok, amik jótékonyak az emberi szervezet számára, hiszen általuk csökken a tápanyagok antigén hatása. Ezeket a probiotikumokat különböző akut történések után, (mint például antibiotikum szedése) célszerű alkalmazni.

Keresztreakciós élelmiszer-allergia

Ez a típusú allergia enyhébb lefolyású, inkább nagyobb gyereknél vagy felnőttkorban jelentkezik, és pollenérzékenység előzi meg. Kialakulásáért a légúti és élelmiszer-allergének között létrejövő keresztreakció tehető felelőssé. A pollenallergiások 50%-nál kialakul keresztreakciós étel-allergia.

Keresztreakciós élelmiszer-allergia

Tünetei hasonlatosak a klasszikus étel-allergia tüneteivel, főként csecsemőkre jellemzően a nyugtalan alvás és hasfájás, hányás, véres széklet.

Nagyobb gyermekekre jellemző:

  • fáradékonyság,
  • csökkent koncentráló képesség,
  • légúti fertőzésekre való hajlam,
  • vérszegénység.

Még a magatartásbeli problémákat is okozhatja ételallergia!

Bőrtünetek megjelenési formái:

  • A bőr száraz, viszkető, kipirosodó lesz,
  • főleg a hajlatokban elszíneződés, ekcémás tünetek jelennek meg.

Fontos elkülöníteni az ételallergiát az étel intoleranciától.

Az étel-allergia tünetei csekély mennyiségű allergén elfogyasztása után is megjelenik, míg az étel intolerancia tüneteinek megjelenése függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Tünetei és lefolyása nagyban különbözik, míg az allergia tünetei akut lefolyással, drasztikus módon jelentkeznek addig az intolerancia tünetei enyhébbek és lassú lefolyásúak.

Ételallergia tünetei Étel intolerancia tünetei
Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. hányinger
csalánkiütés (urticaria) hányás
hányinger felfújodás
gyomorfájdalom puffadás
hasmenés gyomorégés
bőrviszketés hasmenés
nehézlégzés fejfájás
mellkasi fájdalom idegesség
légutak duzzanata ingerlékenység
anafilaxiás sokk koncentráló képesség csökkenés

Mégtöbb információ az ételallegiáról, étel intolarancióról

Kimutatása lehetséges vérből végzett allergia vizsgálattal, amely meghatározza a tünetekért felelős allergént.

Ambulanciánkon egy hetes időtartamon belül megtudhatja, hogy mi az, amit a szervezete nem vagy nehezen tud elviselni. Sürgősségi kérés esetén 48 órán belül. Választható allergia vizsgálatok

A vizsgálatot néhány hetes kortól, a vérvételt Ambulanciánkon négy éves kor felett vállaljuk.

Vizsgálatra való bejelentkezés itt.

Megelőzése kismamák vonatkozásában, hogy kerüljék az izgató, irritáló anyagokat, mint a cigaretta füst, vegyszerek belélegzése, mert kimutatták, hogy ezek a babát, allergiás hajlamúvá tehetik.

Gyermekallergia "Joachim Heinrich professzor és kollégái több mint 2600 gyerek életútját követték végig, születésüktől egészen 2 éves korukig. A gyerekek 17,7 százalékánál alakult ki ekcéma, 9,3 százalékuk lett allergiás egyes élelmiszerekre (legtöbbször a tojásra), s 4,8 százalékuk a pollenre. A kutatók ezt követően azt vizsgálták, van-e valamiféle kapcsolat e betegségek és aközött, hogy anyjuk a terhesség utolsó négy hetében milyen élelmiszereket evett. A felmérés tapasztalata: minél több növényi olajat és margarint fogyaszt valaki a terhesség utolsó szakaszában, annál nagyobb az esély az ekcéma kialakulására születendő gyerekénél az első két évben. Ellenben a halfogyasztás csökkenti ezt a veszélyt. Ráadásul az is kiderült: a zeller és a déligyümölcsök növelik az élelmiszerallergia, míg szintén a déligyümölcsök és a nyers paprika a pollen-allergia kockázatát. "

A szakértők azonban ezúttal is sietnek hozzátenni, hogy még újabb vizsgálatokra van szükség a fenti megállapítások végleges igazolására vagy elvetésére: azaz a terhes nőknek egyelőre nem kell hűtőszekrényük tartalmának a felét a szemétbe hajítani.

Forrás: MTI-Press

Amennyiben a kismama allergiás típusú akkor nem árt a még nagyobb óvatosság, hogy mit fogyaszt a terhesség utolsó szakaszában:
Mérsékelten fogyasszon halat, mogyorót, tojást, sajtot. Fontos odafigyelni a napi bevitt tej mennyiségére, ami ne legyen több napi fél liternél, vagy annak megfelelő mennyiségű tejterméknél.
Amennyiben a szoptatásnál az anyatej mellett szükséges tápszer adása, akkor minden esetben hypoallergén (HA - jelzéssel ellátott) tápszert kapjon a baba.

Pollen allergia:

Ahogy a fiatalok és a felnőttek életminőségét is megkeseríti a pollenallergia úgy hatványozódva hatnak a babákra és a gyerekekre is.

Leggyakoribb kiváltó oka:

  • füvek (parlagfű, útifű, üröm)
  • csalán félék
  • toll keverékek
  • házi por
Pollen allergia

Tünetek:

  • orrfolyás, orrdugulás,
  • torokban kaparó érzés
  • szemviszketés, kötőhártya gyulladás
  • belső hallójáratban érzett viszkető érzés
  • gyakori középfülgyulladás
  • szaglás és az ízérzékelés csökkenése
  • tüsszögés, köhögés.
  • koncentrálási nehézség, iskolai teljesítmény csökkenése
  • sport teljesítmény csökkenése
  • légúti megbetegedések
  • nehézlégzés, asztma

Javasolt, a tüneteket kiváltó allergén felismerése, amely vérvétel útján könnyen kimutatható, ezáltal a további tünetek, szövődmények kialakulása megelőzhető.

Vizsgálatra való bejelentkezés itt

Vissza az oldal tetejére | Vissza a főoldalra

Facebook

Főoldal | Kapcsolat | Oldaltérkép | Impresszum | Linkek

Design by Fish Design Studio