PROFESSZIONÁLIS ALLERGIA VIZSGÁLAT ELÉRHETŐ ÁRON - KIÉRTÉKELT EREDMÉNY KÉT MUNKANAPON BELÜL

Put az alternatív tartalmat here

Hívjon minket!

06-1/782-6774

06-30/434-1744

Allergia ambulancia >> Ételallergia (Ön itt áll)

Étel allergia

A fejlett világ járványának is nevezik az allergiát.

Az Ételallergia és Étel intolerancia.

ételallergia, étel intolerancia
Az ételallergia manapság egyre jobban ismert fogalom, annak köszönhetően, hogy a felnőtt emberek 2%-5%-át a gyermekeknek pedig, 6%-át érinti.
Ez a szám sajnos folyamatosan emelkedik, az allergiára hajlamos embereknél pedig az allergiát vagy intoleranciát okozó ételek száma szintén nő.

Fontos elkülöníteni az ételallergiát az étel intoleranciától.

Nem csak megnevezésében, de a tünetek kialakulásában, a klinikai kórkép lefolyásában is jelentős különbség van közöttük.

  • Az allergia jelentősen veszélyesebb, mert akár az ember halálához is vezethet!
  • Az intolerancia egy olyan folyamat, ami bizonyos étel elfogyasztása után kellemetlen tünetekkel jár, de ebben az immunrendszer nem vesz részt.
Ez utóbbi felismerése olykor nem is könnyű, hiszen általános tünetek jellemzik. Ha felmerül a gyanú, akkor megfelelő laboratóriumi vizsgálatokkal könnyű kimutatni és elkülöníteni, ezáltal a tünetek kialakulása elkerülhető.
Az ételallergia betegségben szenvedők szervezete egy azonnali immunválasszal reagál az elfogyasztott allergénre, míg az étel-intoleranciában szenvedők tüneteiért az emésztőrendszer a felelős.
Táplálék allergia tünetei Étel-intolerancia tünetei
bőrviszketés, ekcéma, urticaria(csalánkiütés), dermatitis bőrviszketés, ekcéma, urticaria(csalánkiütés), dermatitis
hasmenés, hányás, súlymegállás, súlycsökkenés pattanásos bőr, akné
székrekedés, reflux csecsemő, kisgyerek hasfájás
nehézlégzés, rekedtség, köhögés has feszülés, hasi görcsök, puffadás, hasmenés, erős bélgáz képződés
nyálkahártya duzzanat, légszomj, fulladás krónikus köhögés, otitis, sinusitis, asztma
  izületi - izom fájdalmak
viselkedészavar, fejfájás, migrén fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, migrén álmatlanság
anafilaxiás sokk  
akut lefolyású
azonnal jelentkeznek a tünetek
krónikus lefolyású
fél-48 órán belül alakulnak ki a tünetek
(kis mennyiség elfogyasztása után is kiváltódik) IBS (irritábilis bél szindróma)
speciális antitest Immunglobulin E termelés indul meg. Immunglobulin G termelés indul.

Étel Intolerancia

(nem allergiás étel hiperszenzitivitás) Európai lakosságának 15-30 %-át érinti.

Az ételintolerancia - azaz a nem-IgE-mediálta étel hiperszenzitivitás - alatt a különféle élelmiszerek, vagy azok összetevői által okozott, nem megfelelő fiziológiás válaszok kialakulását értjük.

Ebben az esetben szervezetünk nem tudja teljességgel feldolgozni az ételt, az eredmény egy részben megemésztetlen anyag lesz, amely különböző tünet együtteseket produkál a szervezetben. A csecsemőknél tapasztalható hasfájás is utalhat étel- intoleranciára, hiszen az anyatejen keresztül a baba is fogyaszthat az adott ételből.

Ez nem egy valódi allergia, hanem egy abnormális fiziológiás válasz, amit nehéz meghatározni, és amelyet nehezen tolerálható szubsztanciák, fehérjék késői reakciói okoznak, dózis-függőek, és számos ételben megtalálhatóak.

  • Metabolikus ételreakció

    előfordulása a születéstől kezdve

    a hiba a tápanyagok metabolizmusában, azaz feldolgozásában van. Ilyen betegség például a coeliákia, deficiencia diabetes mellitus, lactase, és a favizmus. phenylketonuria
  • Pharmakológiai reakciói

    kis molekulasúlyú kémiai anyagok okoznak. például a szalicilátok, aminosavak, vagy étel adalékok, amik tartósítják, festik, ízesítik az élelmiszereket. Ezek a kémiai anyagok gyógyszerekre jellemző mellékhatásokat okoznak az arra érzékeny egyéneknek.
  • Gasztrointesztinális reakciói

    tápanyagok felszívódása nem megfelelő a belekben.

A bizonyított étel-intolerancia lehetséges kezelése:

Olyan mint kezelési lehetőség, ebben az eseten nincs. A tünetek kialakulásának megelőzése az ELIMINÁCIÓS diétával megoldott. Ez annyit takar, hogy minél tudatosabban el kell hagyni azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, ami miatt a tünetek felléptek. Ezen élelmiszerek vagy adalékanyagok elhagyásával a tünetek rövid időn belül megszűnnek.
Az étel intolerancia kimutatható szerológiai vizsgálat alapján. Ehhez csupán egyetlen vérvételre van szükség!
Vizsgálataink megtekinthetőek itt!

Ételallergia

Európai lakosságának 2-5%-át érinti.

A betegség minden korosztályt érint, kialakulhat csecsemőkortól egészen a felnőtt korig.

Táplálék allergia tünetei:

  • bőrviszketés, Ekcéma, Urticaria(csalánkiütés),
  • Dermatitis
  • hasmenés, hányás, súlymegállás, súlycsökkenés
  • székrekedés, reflux
  • nehézlégzés, rekedtség, köhögés
  • nyálkahártya duzzanat, légszomj, fulladás
  • Viselkedészavar, fejfájás, migrén
  • Anafilaxiás sokk
  • akut lefolyású
  • azonnal jelentkeznek a tünetek
  • (kis mennyiség elfogyasztása után is kiváltódik)
  • speciális antitest Immunglobulin E termelés indul meg.
Ritkább tünetek:
  • kiújuló szájfekély (afta)
  • gyomor- vagy nyombélfekély
  • krónikus csalánkiütés
  • szövetduzzadás
Egyeseknél az alábbi betegségek társulhatnak az étel-intoleranciához:
  • Crohn-betegség
  • Ízületi panaszok
  • Reumás ízületi gyulladás
Az étel - intolerancia a következő betegségekkel hozható még kapcsolatba:
  • ekcéma,
  • eosinophil esophagitis (nyelőcsőgyulladás)
  • funkcionális dyspepsia (rossz emésztés),
  • irritábilis bél syndroma és gyulladásos bél betegség (IBD)
  • krónikus székrekedés,
  • krónikus hepatitis C infekció,
  • Légzőszervi komplikációk, mint pl. asthma, rhinitis
  • NSAID intolerancia,

Bőrtünetek alapján miért szükséges a vizsgálatok elvégzése?

Pattanás

ételallregia, pattanás Ha szervezetünk túlzott érzékenységet mutat néhány élelmiszerre vagy alapanyagra akkor, az pattanásos bőr kialakulásához is vezethet. Ez alapján is fel kell merüljön az ételallergia vagy étel intolerancia lehetősége.
Ezért pattanásos bőr tünetek esetén ajánlott ételallergia-vizsgálatot elvégeznünk - ételallergia paneljeink közül választható felnőttek részére és gyerekek részére összeállított vizsgálati sor.
Allergia ambulancia vizsgálatok

Aknés bőrgyulladás

A világon rengeteg ember szenved az arcbőrön, illetve a testfelület több részén megjelenő aknéktól, hétköznapi nyelven pattanásoktól.

Bizonyos baktériumok (pl. corynebaktériumok) hatására a faggyúban az átlagnál sokkal több mennyiségű zsírsav halmozódik fel, amely a faggyúmirigyek falának megrepedésével a bőr irharétegébe kerül, ez okozza a gyulladást. Aknéknak nevezzük a faggyúmirigyek gennyes gyulladását.

A pattanások kialakulását számos külső és belső tényező okozhatja. A túl fűszeres, zsíros ételek fogyasztása, szennyezett, füstös helyen töltött hosszú idő, számos gyógyszer, a vegyszerek, gyomorproblémák, keringési zavarok, vitaminhiány mind-mind szerepet játszhat a pattanások megjelenésében.

Mit tehetünk?

  • Friss élelmiszereket részesítsük előnyben a feldolgozott, tartósított ételekkel szemben,
  • A primőr zöldség, gyümölcs nagy mennyiségben tartalmazhat rovarirtó szereket, nitrátot, ezért inkább idényben fogyasszuk, és részesítsük előnyben a hazai termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, szervezetünk ezeket ismeri, tolerálja elsődlegesen.

Ekcéma

Az ekcéma ismeretlen eredetű, családi öröklődést is mutató betegség.

ekcéma

Az ekcémások közel 40%-ában ételallergiás vagy ételintoleranciás tünetek is kialakulnak, gyanú esetén ennek kivizsgálása is szükséges

Sok ételféleség is kiváltó oka lehet az ekcéma kialakulásának.

Leggyakrabban:

  • tehéntej
  • tojás,
  • hal,
  • dió,
  • mogyoró,
  • paradicsom
  • citrusfélék.
Ekcémás tünetek esetén ezért ajánlott ételallergia-vizsgálatot elvégeznünk - ételallergia paneljeink közül választható felnőttek részére és gyerekek részére összeállított vizsgálati sor.
Allergia ambulancia vizsgálatok

Gyerekek esetében fokozott figyelem szükséges, mert ők még kevésbé tudják elmondani vagy megfigyelni a kiváltó tényezőket
Tudjon meg többet itt a gyerek allergiáról!

Hasfájás, puffadás és hasmenés, pókhas

Hasfájás, puffadás A hasfájás számos oka között sorolandó az emésztőrendszer elégtelen működése, a fertőzések, a renyhe bélműködés, bakteriális-, gombás fertőzés. Gyakran a bélgázzal feltelítődött belekben a gázok távozása életünkben olyan kellemetlenségeket produkálhat, amit jobb elkerülni. Amennyiben a funkcionális okokat kizártuk, de a hasfájás okát még nem sikerült kideríteni akkor érdemes egy vérvizsgálattal megállapítani, hogy nem vagyunk-e egy vagy több élelmiszerre vagy azok összetevőire allergiásak.


Vannak olyan ételek, amik önmagukban bélgáz képző hatással rendelkeznek, ilyenek az úgynevezett "K" betűs ételek és a hüvelyesek. Ennek oka, hogy az emésztőrendszerben csak részben emésztődnek meg.

Ilyenek például:

  • a babfélék
  • a brokkoli,
  • a karfiol,
  • a káposzta,
  • a kelbimbó.

Laktóz intolerancia

Amennyiben a bélben nincsen, vagy csak részben van tejcukorbontó enzim van, akkor tejcukor érzékenységről beszélünk. Ebben az esetben a tejcukor bontatlanul halad tovább a vastagbélbe és ott a vastagbél baktériumai bontják el, miközben tüneteket okozó gázok szabadulnak fel. Ezek a gázok a szén-dioxid, hidrogén és metán.

A laktózbontó (laktáz) enzim hiányát már tudjuk pótolni, de ahhoz bizonyosnak kell lennünk, hogy a tünetek hátterében ez áll.

Tünetei:

  • a puffadás,
  • hasmenés,
  • bűzös széklet.
Itt is fontos az egyéni tolerancia figyelembevétele. Hiszen vannak olyan betegek, aki bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, szemben azokkal akiknek teljes tejcukormentes diétát kell tartani.

Táplálékaverzióról beszélünk, ha a táplálék elutasításának pszichés oka van.

Coliakia

A coeliakia (lisztérzékenység) genetikailag meghatározott, permanensen fennálló intestinalis gliadinintolerancia, a vékonybélnyálkahártya károsodása, melynek következtében felszívódási zavar alakul ki. A Gluténmentes diéta tartásával a tünetek teljesen megszűnnek, a gyerekeknél a fejlődés megindul. Hosszabb diétával a nyálkahártya "regenerálódik" de a glutént egy életen át kerülni kell, mert a tünetek újból kialakulnak, amint a beteg visszatér a glutén fogyasztásához.

Tünetei:

  • a hasmenés
  • a pókhas
  • a fejlődésben való visszamaradás
  • az étvágytalanság
  • hányás
  • vérszegénység.
  • vashiány
Allergia ambulancián elvégezhető ételal-intolerancia vizsgálatok Rida X Screen rendszerrel.
Allergén specifikus IgE tartalom

allergia vizsgálat vérből

3H panel: 3 panel:
1 Glutén 1 Mogyoró
2 Élelmiszerkeverék H1 2 Földimogyoró
3 Élelmiszerkeverék H2 3 Dió
4 Gyümölcskeverék H3 4 Mandula
5 Gyümölcskeverék H4 5 Tej
6 Gyümölcskeverék H5 6 Tőkehal
7 Tej 7 Rák
8 Tojásfehérje 8 Tojásfehérje
9 Tojássárgája 9 Tojássárgája
10 Kazein 10 Kazein
11 Burgonya 11 Burgonya
12 Zeller 12 Zeller
13 Sárgarépa 13 Sárgarépa
14 Paradicsom 14 Paradicsom
15 Fűszerkeverék 15 Narancs
16 Alma 16 Alma
17 Búzaliszt 17 Búzaliszt
18 Rozsliszt 18 Rozsliszt
19 Szezámmag 19 Szezámmag
20 Szójabab 20 Szójabab

Vizsgálatra való bejelentkezés

Vissza az oldal tetejére | Vissza a főoldalra

Facebook

Főoldal | Kapcsolat | Oldaltérkép | Impresszum | Linkek

Design by Fish Design Studio